U POVORCI MALIH VEZOVA 1200 SUDIONIKA

Objavljeno: 01. 07. 2024.

Vesela, veselija, aj‘ neka bude Šokadija..., pjevali su u nedjelju poslijepodne mali folkloraši KUD-a "Šokadija" iz Budrovaca na početku raspjevane povorke Malih vezova što je veselo prošla đakovačkim korzom, od Male crkve, pokraj katedrale, preko Trga i slila se u ugodnu hladovinu Strossmayerova parka. Time su Mali vezovi uveli u središnji tjedan onih velikih, 58. Đakovačkih vezova, čija su tri udarna dana od 5. do 7. srpnja.

U malovezovskoj povorci bilo je oko 30 folklornih skupina s 1200 sudionika iz Đakovštine, Slavonije, drugih krajeva RH, pa i one izvan njezinih granica poput pomlatka HKC-a "Bunjevačkog kola" iz Subotice i dr. Na početku povorke barjaktari pa mažoretkinje KUD-a "Sklad", a za njima 30-ak grupa folklornog pomlatka koji djeluje pri KUD-ovima, školama, vrtićima, udrugama... U malovezovskoj povorci i mali Ličani iz "Gacke"; na glavama im crveno-crne ličke kape, u rukama tamburica dangubica.

- Bravo, Ličani! - pozdravljali su i pljeskali Đakovčani što su u velikom broju i ove godine došli gledati svoje Male vezove. Za njima, uz ostale, i pomladak KUD-a "Braća Banas" iz Josipovca Punitovačkog sa slovačkim folklorom.

- Dalmatinac zna, tu sam rođen ja... - pjevali su najmlađi članovi KKU-a Marina. Na Malim vezovima i mali folkloraši viškovačkog "Ivana Tišova", "Gorjanca" iz Gorjana. - Šokica sam, govor me izdaje... - pjevale su djevojčice u nošnjama iz "Graničara" Lužani, noseći u rukama grančice. Pomladak jednog od društava u nastavku povorke vukao je na špagi stare šerpe, a pomladak KUD-a "Sloga" Satnica Đakovačka predstavio se folklorom, kao i svojim mažoretkinjama.

- Kad zapjevam ja i moja seka, ta se jeka čuje do Osijeka - pjevali su mali folkloraši KUD-a "Šokadija" Strizivojna. U povorci i pomladak "Matije Gupca" Karlovac, Dječjeg vrtića "Vrbik" Zagreb, a dio dječice KUD-a "Zora" Piškorevci na Male vezove stigao je na drvenim konjićima. Mali folkloraši KUD-a "Šandor Petefi" iz Ivanovaca Đakovačkih predstavili su mađarski folklor. Uz ostale na Male vezove stigao je i pomladak KUD-a "Slavonija" Đurđanci kao i KUD-a "Tena" iz Đakova, u čijoj su povorci dječica drugu dječicu vozila u okićenim malim drvenim kolima.

Potom se raspjevana povorka slila u park gdje se folklorni i drugi program ove godine održavao na dvije pozornice, a održane su i radionice za djecu.

Izvor: Glas Slavonije

Foto: Moje Đakovo