U VUKOVARU PREMIJERNO PRIKAZAN FILM MARIJA ŠULINE „ŽENA S GUMENIM RUKAVICAMA“

Objavljeno: 27. 08. 2023.

U perivoju dvorca Eltz sinoć je pred brojnom publikom premijerno prikazan drugi cjelovečernji igrani film Đakovčanina Marija Šuline „Žena s gumenim rukavicama“. Hrvatska premijera ovog filma, čije je nastajanje pomogao i Grad Đakovo, održana je u okviru 17. Vukovar film festivala.

Šulinin film je službenu pozivnicu na dobio VFF nakon što ga je pogledao umjetnički direktor Festivala Danijel Rafaelić, a nije u službenoj konkurenciji jer je članica žirija Sandra Lončarić dio glumačkog postava "Žene s gumenim rukavicama". O filmu se Rafaelić i sinoć prije premijere izjasnio riječima hvale.

-Kad' je Šulina - stalno sam ovih dana slušao pitanje. Sad je Šulina! Kada ste ulazili unutra, samo je jedan čovjek bio vrlo ozbiljan, a to je Mario Šulina. Ovo je premijera njegovog filma Žena s gumenim rukavicama, koji je nastao slavonskim snagama, a to je vrlo važno jer filmske su snage u Slavoniji postojeće, iznimno jake, ali iz nekog razloga ne dobacuju dalje pa smo ove godine htjeli to promijeniti. Ne samo zato jer postoji film iz Slavonije nego zato što postoji izuzetno kvalitetan film iz Slavonije, kazao je sinoć Rafaelić.

U središtu priče je školska spremačica Mirna koja, dok u njezinom kolektivu štrajkaju za veća materijalna prava, dane prosvjetara-štrajkaša strpljivo i predano olakšava kuhanjem kave i drugim uobičajenim aktivnostima vezanima za svoju službu. Izvan školskih hodnika ona je supruga muža nasilne naravi i teške ruke koja znao 'zapečatiti' i pokoji trag na Mirninom licu. Ona je i majka čija djeca za boljim životom odlaze van, kao i kćerka teško bolesne nepokretne starice…

U glavnoj ulozi je Areta Ćurković, a tu je još cijela plejada poznatih glumaca, kao i imena koja tek dolaze. Uz Ćurković i Lončarić, uloge u filmu pripale su i Miroslavu Čabraji, Ivanu Ćaćiću, Tatjani Bertok Zupković, Vjekoslavu Jankoviću, Ivani Soldo Čabraja, Antoniji Mrkonjić, Antoniju Jakupčeviću, Seleni Andrić, Vesni Šinjori, Mateji Grabić-Ćaćić, Vladimiru Andriću, Ivanu Simonu, Zdravku Šinjoriju, Blanki Bart, Ivani Vukićević i Nikolini Benačić.

Vukovarsku premijeru i Šulinu podržali su sinoć brojni Đakovčani kao i gradonačelnik Đakova Marin Mandarić sa suradnicima.