OBAVIJEST O PRIJAVI ŠTETE OD PRIRODNE NEPOGODE

Objavljeno: 12. 07. 2024.

Sagledavajući stanje i posljedice nastale djelovanjem nepovoljnih vremenskih uvjeta – tuče, koja je dana 1. srpnja 2024. godine zahvatila područje Grada Đakova i općina Gorjani i Trnava, Zamjenik župana koji obnaša dužnost župana Osječko-baranjske županije donio je dana 11. srpnja 2024. godine Rješenje o proglašenju prirodne nepogode na području Grada Đakova i općina Gorjani i Trnava, sukladno kojemu je proglašeno stanje prirodne nepogode – tuče za, između ostalih, Grad Đakovo i to za štete nastale na sljedećoj imovini: višegodišnji nasadi i poljoprivredna proizvodnja – prirod.

            Sukladno navedenom, pozivaju se oštećenici na čijoj je imovini na području Grada Đakova nastala šteta od gore navedene prirodne nepogode, da u skladu s člankom 25. Zakona o ublažavanju i uklanjanju posljedica prirodnih nepogoda (Narodne novine broj 16/19) navedenu štetu prijave na propisanom Obrascu PN u roku od osam (8) dana od dana donošenja Rješenja o proglašenju prirodne nepogode na području Grada Đakova i općina Gorjani i Trnava.

            S tim u vezi, prijaviteljima se ukazuje na činjenicu da su na propisanom Obrascu PN dužni upisati ukupan iznos prve procjene štete koji predstavlja okvirni iznos štete, uz napomenu da će se konkretan i konačan iznos štete utvrđivati u daljnjem postupku.

            Prijava štete ima se podnijeti Gradu Đakovu neposrednom predajom u pisarnicu Grada Đakova u uredovno vrijeme ili putem elektroničke pošte na adresu Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. do 19. srpnja 2024. godine, a potrebno je dostaviti sljedeću dokumentaciju:  

1. Ispunjeni i potpisani propisani Obrazac PN (Obrazac PN moguće je preuzeti na internetskim stranicama Grada Đakova ili u zgradi Gradske uprave Grada Đakova),

2. Ispunjenu i potpisanu Izjavu PN 2 (Izjavu PN 2 moguće je preuzeti na internetskim stranicama Grada Đakova ili u zgradi Gradske uprave Grada Đakova),

3. Presliku Obrasca Zahtjeva za potporu za 2024. godinu, izdanog od Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju (LIST A i LIST B) ili presliku Obrasca ARKOD zapisnika,

4. Presliku osobne iskaznice podnositelja prijave,

5. Drugu dokumentaciju koja podrazumijeva raspoložive dokaze o šteti i ostalim navodima u prijavi (fotodokumentacija i dr.), radi bržeg postupanja nadležnih tijela (ako je primjenjivo).

            Za prijavu šteta u poljoprivrednoj proizvodnji, u Obrascu za prijavu štete (Obrazac PN), u opisu imovine nužno je navesti naziv svake pojedine poljoprivredne kulture za koju se prijavljuje šteta, katastarsku općinu na kojoj se nalazi pojedina poljoprivredna kultura, površinu izraženu u hektarima, postotak oštećenja pojedine poljoprivredne kulture te MIBPG, uz ostale podatke koje je obvezno navesti u prijavi, s naznakom da je potrebno zbrojiti sve površine koje se nalaze na području Grada Đakova.

            Povjerenstvo za procjenu šteta od prirodnih nepogoda zadržava pravo zahtijevati dostavu dodatne dokumentacije od podnositelja prijave.

            Naposljetku, dodatno se napominje kako oštećenici koji su prethodno izvršili prijavu štete na propisanom Obrascu PN, na temelju objavljene Obavijesti o prijavi štete uslijed djelovanja nepovoljnih vremenskih uvjeta, KLASA: 361-07/24-01/8, URBROJ: 2158-4-03-01/1-24-3 od 3. srpnja 2024. godine, nemaju obvezu podnijeti novu, odnosno dodatnu prijavu štete.

            Za sva dodatna pitanja i pojašnjenja moguće je kontaktirati službenike Gradske uprave Grada Đakova na broj telefona 031/840-451 ili na adresu elektroničke pošte: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite..

OPŠIRNIJE:

Obavijest o prijavi štete od prirodne nepogode 12.7.2024. - Grad Đakovo