PREDSTAVLJEN PROGRAM JUBILARNIH 30. ĐAKOVAČKIH BUŠARA

Objavljeno: 30. 01. 2024.

Program najveće pokladne manifestacije na istoku Hrvatske, 30. Đakovačkih bušara, danas su na konferenciji za medije u Maloj gradskoj vijećnici predstavili gradonačelnik Đakova Marin Mandarić i direktorica Turističke zajednice grada Đakova Marija Borko. Jubilarni, 30. Bušari bit će održani 3. i 4. veljače. Kako je u svojoj izjavi rekao gradonačelnik Mandarić, ova manifestacija rasla je i razvijala se u protekla tri desetljeća te izrasla u prepoznatljiv i reprezentativan događaj ovog karaktera. U Hrvatskoj, kazao je, postoji tradicija karnevala, poklada i sličnih događanja u razdoblju između Božića i korizme, a Grad Đakovo se sa svojim Bušarima visoko uspeo na ljestvici sličnih manifestacija. – Usuđujemo se reći, odmah iza Riječkog karnevala i Samoborskog fašnika, zaključio je gradonačelnik te zahvalio svima koji su se kroz proteklih 30 godina ugradili u rast i razvoj Đakovačkih bušara. Govoreći o programu istaknuo je pokladnu povorku koja kreće u subotu 3. veljače u 15 sati. Tad će ispred zgrade Gradske uprave gradonačelnik predati ključ grada u ruke novoj zabavnijoj, spretnijoj i pametnijoj vlasti. Privremeno. Dodao je kako se u povorci očekuje gotovo 50 skupina s 1700 sudionika iz cijele Hrvatske te Mađarske. Novost je da će se ove godine sudionici nakon povorke okupljati u dvorištu Kuće Reichsmann gdje će biti održan koncert poznate, specifične, zagrebačke grupe „Vatrogasci“. Na koncert su, dakako, pozvani i svi Đakovčani, žitelji okolnih mjesta kao i gosti. U Širokom Polju će u nedjelju, 4. veljače biti održano pokladno jahanje.

Direktorica Turističke zajednice grada Đakova Marija Borko također je istaknula važnost ove manifestacije rekavši kako njezino održavanje podupire Hrvatska turistička zajednica. – U regiji Slavonija, ovo je nedvojbeno najveća pokladna manifestacija. Naravno da smo ponosni što smo organizatori i domaćini takve pokladne manifestacije, istaknula je Borko. Govoreći o programu rekla je da već u subotu od 9 sati kreće na gradskom korzu „Bušarenje“, odnosno izložba i prodaja autohtonih slavonskih proizvoda gdje sudjeluje četrdesetak izlagača. Program će upotpuniti ulični zabavljači: slikar, žongler, štuler, pantomimičar, biker, te za najmlađe face painting. U Gradskoj knjižnici i čitaonici će u 9.30 sati biti predstavljena foto-monografija „Trideset godina Đakovačkih bušara“, izrađene uz potporu Hrvatske turističke zajednice, nakon čega će u istom prostoru biti organizirane radionice za djecu. Govoreći o pokladnoj povorci kazala je kako ona kreće, kao i ranijih godina, iz Ulice Matije Gupca do zgrade Gradske uprave, nakon čega se skupine okreću oko kružnog toga i idu u dvorište Kuće Reichsmann. Dječje skupine idu u zatvoreni prostor, a odrasli u dvorište. Bit će dodijeljene i nagrade za dječje skupine i za odrasle maske. Pokladno jahanje u Širokom Polju počinje u 12 sati, očekuje se oko 50 jahača, a okupljanje je već od 10 sati. Direktorica Borko je navela i kako na Bušare i ove godine, tradicionalno dolaze Mohačke buše, a uz sudjelovanje u povorci, predstavnici grada prijatelja Vrlike predstavit će se i na Bušarenju svojim tradicionalnim delicijama – uštipcima, pršutom i brudetom.

PROGRAM 30. ĐAKOVAČKIH BUŠARA:

3. veljače 2024. – SUBOTA

9:00 – 17:00 – „BUŠARENJE“
Prezentacija i prodaja tradicionalnih i autohtonih proizvoda, ulični zabavljači: slikar, žongler, štuler, klaun, mini biker, pantomimičar; facepainting.

Lokacija: Ulica pape Ivana Pavla II (Korzo)

9:30 – PREDSTAVLJANJE FOTO-MONOGRAFIJE 30. GODINA ĐAKOVAČKIH BUŠARA - Lokacija: Gradska knjižnica i čitaonica Đakovo
10:00 – 12:00 – RADIONICE ZA DJECU
„Đakovački lipicanci“, „Bušarski zološki vrt“, „Moja maska“

Lokacija: Gradska knjižnica i čitaonica Đakovo

15:00 – POKLADNA POVORKA ULICAMA GRADA
Ulica Matije Gupca – Ulica pape Ivana Pavla II – Trg dr. Franje Tuđmana – Ulica pape Ivana Pavla II – Dvorište kuće Reichsmann
– ceremonijal primopredaje ključeva Grada Đakova ispred zgrade Gradske uprave

16:00 – dodjela priznanja nagrađenim dječjim skupinama

Lokacija: Kuća Reichsmann

16:30 – koncert: VATROGASCI

18:00 – dodjela priznanja nagrađenim skupinama i pojedincima

18:30 – nastavak glazbenog programa

21:00 – završetak programa

Lokacija: Dvorište kuće Reichsmann

4. veljače 2024. – NEDJELJA

12:00 – Pokladno jahanje

Lokacija: Široko Polje