GRADONAČELNIK ĐAKOVA I MEŠIHAT ISLAMSKE ZAJEDNICE RAZGOVARALI O MUSLIMANSKOM GROBLJU U ĐAKOVU

Objavljeno: 18. 12. 2023.

U Maloj vijećnici Grada Đakova danas je održan važan radni sastanak gradonačelnika Đakova  Marina Mandarića sa suradnicima i predstavnika Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj. Sastanku su nazočili muftija akademik Aziz ef. Hasanović, predsjednik Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj, mr. sc. Senad-ef. Hevešević, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Osijek, te mr. sc. Nermin Botonjić, tajnik Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj.

Jedna od ključnih tema sastanka bilo je muslimansko groblje u Đakovu, gdje su tijekom ratnih godina i poraća u Bosni i Hercegovini, počevši od 1992. godine, na 504 četvorna metra mezarja pokapani Bošnjaci. Ti ljudi su bili prisiljeni napustiti svoje domove zbog vrtloga rata te su bili smješteni u Izbjegličkom centru Gašinci. Danas se na tom dijelu đakovačkog Gradskog groblja nalazi posmrtni ostatci još 54 osobe.  U prijateljskom ozračju, sudionici sastanka raspravljali su o primjerenim načinima obilježavanja posljednjeg počivališta tih ljudi.

Muftija akademik Aziz ef. Hasanović tijekom sastanka istaknuo je zahvalnost gradu Đakovu za iskazanu humanost tijekom ratnih godina, nazivajući Đakovo moralnim licem koje je pružilo pomoć i podršku u teškim vremenima. Sastanku je nazočio i direktor gradskog trgovačkog društva Univerzal koje skrbi o Gradskog groblju Stjepan Ripić te pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo i financije Sanja Rogoz-Šola.  Ovo značajno okupljanje predstavlja korak prema daljnjoj suradnji između Grada Đakova i Islamske zajednice u rješavanju važnih pitanja koja dotiču zajednicu i njezine članove.