OBILJEŽENA 32. OBLJETNICA OSLOBOĐENJA VOJNIH OBJEKATA I OSNUTKA 122. BRIGADE HRVATSKE VOJSKE

Objavljeno: 15. 09. 2023.

Đakovo danas obilježava 32. godišnjicu oslobođenja vojnih objekata i osnutka 122. brigade Hrvatske vojske. U okviru obilježavanja, potpredsjednik Vlade RH i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, ministar obrane Mario Banožić i Jelka Trbara, majka Željka Trbare, pripadnika 2. pješačke bojne 3. gardijske brigade Kune, prvog poginulog u trodnevnoj akciji oslobađanja vojnih objekata u Đakovu koja je počela 15. rujna 1991. godine, u vojarni, koja nosi ime te gardijske brigade, otkrili su spomen-obilježje posvećeno Trbari i još 24-orici poginulih pripadnike 2. pješačke bojne 3. GBR Kune.

Inicijator postavljanja spomen-obilježja je Udruga veterana 3. GBR Kune Đakovo čiji je predsjednik Mario Petrak uputio pozdravne riječi i nazočnim obiteljima poginulih branitelja, predstavnicima  Osječko-baranjske županije, Grada Đakova, HV-a, MUP-a, Đakovačko-osječke nadbiskupije i dr. Ministar Banožić zahvalio je pripadnicima 3. GBR na iznimnom doprinosu u stvaranju hrvatske države. Istaknuo je kako je najviše poginulih pripadnika upravo u 3. GBR – njih 370, a više od tisuću je ranjeno.

-Kao ministru obrane iznimna mi je čast što imam priliku, zajedno s hrvatskim braniteljima, stvarati modernu HV čija moć leži u neprocjenjivom znanju i iskustvu branitelja u Domovinskom ratu. Upravo su prve korake u stvaranju modernih hrvatskih vojnih snaga učinili naši branitelji. Podsjećam, ova Vlada od početka je prepoznala važnost ulaganja u obranu i ponosni smo što provodimo povijesne projekte modernizacije i opremanja HV-a; nabavljamo dodatnih 30 vozila Patria, jedan od značajnih projekata je i nabava protuoklopno vođenih raketa sustava Spike dalekog dometa koji je integriran na borbeno vozilo Patria. Tu je i modernizacija radarskog sustava F517, nadogradnja borbenog komunikacijskog sustava HRZ-a, rekao je Banožić, navodeći i ulaganja u opremu zapovjedništva specijalnih snaga, uvođenje višenamjenskog borbenog aviona Rafale, nabavu dodatnih helikoptera Black Hawk, početak opremanja Kopnene vojske borbenim vozilima Bradley i dr.

-No, u cijeloj priči najvažniji je čovjek, hrvatski vojnik, poručio je Banožić i dodao kako su s jučerašnjim danom na snagu stupile dvije dodatne odluke kojima su propisani novi iznosi naknade za posebne oblike rada u službi – terenski uvjeti, stražarska služba i dežurstvo, kao i novi iznosi naknade za stanovanje.

Potpredsjednik Vlade i ministar branitelja Medved naglasio je kako je 370 poginulih Kuna živote položilo za slobodu Hrvatske od krajnjeg istoka do njezinog juga.

-Svatko od ovih imena na spomen-obilježju podsjeća nas na žrtvu koju smo kao narod podnijeli u Domovinskom ratu, podsjeća koliko je skupo plaćena sloboda, i na današnji dan, kada je prije 32 godine, hrabri puk Đakova i naše Slavonije zaustavio boravak agresorske vojske ovdje u Đakovu, kada su stvoreni preduvjeti za nastavak obrane i Vukovara, Nuštra, Vinkovaca, Osijeka, Broda, Gradiše i dr. Bili ste ovdje kada je trebalo i na tome vam hvala. Na poziv našeg prvog predsjednika dr. Franje Tuđmana preuzeli ste svoju ulogu i na najčasniji način  dali svoj doprinos da bi RH danas bila ono što jest,  rekao je Medved.

Dodao je da svega što je RH danas ostvarila ne bi bilo da nije bilo hrabrosti i odlučnosti hrvatskih branitelja, mudrog zapovijedanja ratnih zapovjednika i mudrog vođenja i smjernica predsjednika Tuđmana.

-To je sinergija i zajedništvo koje moramo uvijek naglašavati, poručio je Medved. Prigodno se obratio i gradonačelnik Đakova i saborski zastupnik Marin Mandarić.

Kod spomenika poginulim hrvatskim braniteljima u Domovinskom ratu s područja Đakovštine u 17.15 sati položeni su vijenci i zapaljene svijeće. Vijenac su u ime Vlade RH i Hrvatskog sabora položili njezin potpredsjednik i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved i izaslanik predsjednika Sabora, saborski zastupnik HDZ-a i gradonačelnik Đakova Marin Mandarić, a vijence su položile i obitelji poginulih branitelja, udovice, izaslanstva Osječko-baranjske županije, Grada Đakova, političkih stranaka zastupljenih u Gradskom vijeću, HV-a, MUP-a, braniteljskih i stradalničkih udruga s područja Đakova. Molitvu je izrekao vlč. Ivan Lenić. U nastavku programa ministar Medved otvorio je izložbu ratnih fotografija koju je u predvorju Hrvatskog doma priredila Udruga veterana 122. brigade HV-a Đakovo.
Nakon otvorenja izložbe, u Hrvatskom domu prikazan je dokumentarni film Zlatka Mesića „122. brigada HV-a Đakovo“ kada je na dane ponosa i slave tijekom ratnog rujna 1991. podsjetio gradonačelnik Marin Mandarić. Tijekom posjeta ministra Medveda održan je i radni sastanak kojem su nazočili predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata, Županije, Grada Đakova i pojedinih susjednih općina.

HINA/GRAD ĐAKOVO

Foto: GRAD ĐAKOVO/ĐAKOVO LIVE/TRANZISTOR