PREDSTAVLJENE DVIJE KNJIGE: FRESKA POSLJEDNJE VEČERE U KATEDRALI I ZBIRKA PJESAMA „NA SUVOZAČEVOM MJESTU“

Objavljeno: 10. 05. 2023.

U okviru programa ovogodišnjeg obilježavanja Dana grada Đakova sinoć je u Gradskoj knjižnici i čitaonici Đakovo održano predstavljanje dviju knjiga, a obje su izazvale veliki interes javnosti o čemu svjedoči brojna publika. Najprije je predstavljena monografija autora Mirka Ćurića „Posljednja večera, freska Alexandera Maximilliana Seitza u Strossmayerovoj katedrali“ čiji je izdavač Đakovački kulturni krug. Knjiga je otiskana na 96 stranica u boji, u tvrdom uvezu s ovitkom, na kojem je izdvojen središnji prizor Seitzove Posljednje večere, koju je naslikao 1874., kao jednu od prvih fresaka u đakovačkoj katedrali, kojoj je i sam biskup Strossmayer posvetio puno pozornosti. Osim tekstova Mirka Ćurića, u monografiju je uvršteno je pismo Alexandera Maximilliana Seitza o audijenciji kod Svetoga Oca, kojem je tom prigodom slikar predočio svoj rad u đakovačkoj katedrali, te tekstovi o freski Posljednje večere ili njenom autoru, koje su napisali Josip Juraj Strossmayer, Iso Kršnjavi, Milko Cepelić, Ivan Rogić i Antun Jarm. O knjizi je uz autora govorio Mihael Kelbas, diplomirani teolog, dok je predstavljanje moderirala Vesna Kaselj.

            Zatim je predstavljena knjiga potpuno drugačije tematike, zbirka poezije „Na suvozačevom mjestu“ poznate đakovačke autorice Blaženke Brlošić. Izdavač knjige je Ogranak Matice hrvatske u Đakovu, a urednik je Ivan Kunštić. Četvrta je to knjiga ove autorice, a, kako je sinoć rečeno, objavljena je nakon 16 godina „tišine“. Brlošić je kazala kako to ne znači da nije u tom periodu pisala, a inspiracija za ovu zbirku poezije bio je jedan od holivudskih klasika, film u kojem Steve McQueen glumi detektiva. Blaženka Brlošić rođena je 1982. godine u Đakovu. Osnovnu i srednju školu završila je u Đakovu, a 2005. godine diplomirala je na Filozofskom fakultetu u Osijeku. Danas radi kao profesorica hrvatskog jezika na osnovnoj školi. Dobitnica je Rektorove nagrade za akademsku godinu 2002./2003., nagrade Goran za mlade pjesnike 2004. godine za zbirku pjesama Mulholland. Druga zbirka pjesama Red – kutija s kosom objavljena joj je iste godine u Đakovu.
Dobitnica je nagrade grada Karlovca ”Zdravko Pucak” 2007. godine za zbirku pjesama „Zašto Rebecca“. Predstavljanje zbirke je moderirala Ivana Vladić, a u programu su sudjelovali Marija Smajo, Ivana Ilić, Jozo Šuker i Ivan Kunštić.