ODRŽANA 12. SJEDNICA GRADSKOG VIJEĆA GRADA ĐAKOVA

Objavljeno: 27. 04. 2023.

U velikoj dvorani đakovačkog DVD-a danas je održana 12. sjednica Gradskog vijeća Grada Đakova. Na dnevnom redu ukupno je bilo sedam točaka, a sjednica je započela aktualnim satom. Vijećnika Marka Berberovića zanimalo je koliko je sredstava Grad povukao za izgradnju biciklističkih staza. Odgovorio mu je gradonačelnik Marin Mandarić rekavši kako je Grad napravio značajan iskorak u izgradnji novih staza, pojasnivši kako je većina staza izgrađena vlastitim sredstvima, zatim od resornih ministarstava itd. Rekao je kako se staze i dalje projektiraju i pripremaju i za prijavu na EU fondove. Plan je, rekao je, povezati pješačko-biciklističkim stazama sva prigradska naselja. Nadalje su vijećnici pitali o početku radova u Preradovićevoj, odnosno zašto su krenuli od kraja grada a ne iz centra, na što je gradonačelnik rekao kako to investicija nije Gradska, nego Hrvatskih cesta te da oni odlučuj, u suradnji s izvođačem radova, odakle će početi radovi. Pitanja je bilo i o uklanjanju ceste u Širokom Polju, dječjim igralištima itd.

Usvojen je zapisnik s prethodne sjednice te prijedlog Odluke o dodjeli javnim priznanja Grada Đakova za 2022. godinu. Godišnja nagrada dodijelit će se Suzani Župan za doprinos u području društvenog života, tridesetogodišnji novinarski rad i svakodnevno izvještavanje o događajima u Gradu Đakovu i Đakovštini. Povelje zahvalnosti dodijelit će se KUD-u Sklad za doprinos u kulturno-glazbenom životu i 160 godina djelovanja, Kolarsko-stolarskom obrtu Strnad za doprinos u području gospodarskog života i 150. obljetnicu postojanja obiteljskog obrta, Veterinarskoj stanici Đakovo za 70 godina postojanja i cjelokupnu skrb i brigu o kućnim ljubimcima i farmskim životinjama, zatim Udruzi za pomoć osobama s teškoćama u razvoju „Neven“ za 50 godina djelovanja, iskazanu humanost, volonterski rad, pomoć djeci s teškoćama u razvoju, osobama s invaliditetom i njihovim obiteljima, Karate klubu Đakovo za doprinos u području društvenog života, 50 godina djelovanja i doprinos u području dvoranskog sporta i ostvarene vrhunske rezultate. Povelja zahvalnosti dodijelit će se i Evici Blažinkov za doprinos u području kulture, očuvanje baštine i promociju Đakova i Đakovštine u spektru tradicijske kulture, Zvonimiru Kaliću za ostvarena postignuća području gospodarskog života posebice u poljoprivrednoj proizvodnji, kreativnost i inovativnost, doprinos u kulturno-glazbenom životu i isticanje pripadnosti Gradu Đakovu i Đakovštini te Zlatku Mesiću za doprinos u promociji Grada Đakova, rad sa mladima, izvještavanje o Domovinskom ratu i događajima u Gradu Đakovu i Đakovštini.

Vijećnici su usvojili i prijedlog Odluke o jednokratnoj novčanoj potpori roditeljima novorođene djece. Ovom Odlukom određuju se uvjeti i način ostvarivanja prava na novčanu potporu za novorođeno dijete. Sredstva za jednokratnu novčanu potporu roditeljima novorođene djece osigurana su u Proračunu Grada Đakova u iznosu od 133.000,00 eura. Usvojen je i prijedlog Zaključka o usvajanju procjene rizika od velikih nesreća za područje Grada Đakova, te Rješenje o imenovanju Povjerenstva za određivanje imena ulica i trgova. U Povjerenstvo su imenovani Mario Plavčić, predsjednik, te članovi Željko Šarčević, Danko Kočiš, Tihomir Mihalj i Sanja Rogoz-Šola. Gradsko vijeće usvojilo je i Zaključak o prihvaćanju Programa i financijskog plana 57. Đakovačkih vezova.