ĐAKOVO PROSLAVILO 782. ROĐENDAN, ČESTITAO MU I PREDSJEDNIK RH

Objavljeno: 10. 05. 2021.

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod središnjeg križa na Gradskom groblju započelo je 8. svibnja obilježavanje Dana grada Đakova. Vijenac je položila delegacija Grada, predstavnici Hrvatske vojske, policije, udruga proisteklih iz Domovinskog rata te političkih stranaka. Program se nastavio Svečanom akademijom u dvorani Centra za kulturu kojoj je među ostalim visokim uzvanicima nazočio i predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović, a otvorio ju je predsjednik donedavnog saziva Gradskog vijeća Pavo Cindrić.

-Danas je Đakovo grad različitosti, no jasnih osjećaja prema domovini, Slavoniji, svojim građanima, svojoj povijesti i tradiciji. Da, ide nam nabolje; više je posla, tvrtki, obrta, zaposlenih – u 5 godina tisuću je radnih mjesta više, povećane su plaće i dr. Uključivije smo društvo. Kao nikada dosad, Grad podupire poduzetnike, mlade, vrtiće, obrazovanje itd. Da, danas se ljudi vraćaju u grad Đakovo, rekao je, uz ostalo, gradonačelnik Marin Mandarić. Dan grada Đakovčanima je čestitao i đakovačko-osječki nadbiskup Đuro Hranić, rekavši kako kroz 782 godine povijesti stasavaju i nad/biskupija i grad. Osječko-baranjski župan Ivan Anušić poručio je kako je Đakovo stvarno srce Slavonije. – Pojedine države ne postoje 500 godina, a duže od toga postoji đakovačka Ergela, Đakovo još duže. To treba prepoznati i cijeniti. Zato je Đakovo posebno, rekao je Anušić, zahvalivši na suradnji vodstvu Đakova. Izaslanica premijera, ministrica regionalnog razvoja i fondova EU Nataša Tramišak naglasila je kako su Grad Đakovo i drugi korisnici s njegovog područja u periodu od 2014. do 2020. iz EU fondova u ovdašnje aktivnosti implementirali 550 milijuna kuna. U ime predsjednika Sabora Đakovu je na Danu grada čestitao njegov izaslanik, saborski zastupnik Hrvoje Šimić.

Za Đakovo, koji 8. svibnja obilježava 782. godišnjicu prvog spomena svog imena, predsjednik Milanović je rekao da je grad u kojem se već skoro 800 godina događa nešto urbano, a da se u zadnjih dvjesto godina događa moderna hrvatska povijest.

„Ovdje su živjeli Hrvati, katolici, Nijemci i druge nacionalnosti, tu su se gradile velike crkve, tu je narod opismenjavan“, rekao je predsjednik Milanović u prigodnom obraćanju. „Rat je iza nas i šanse su velike, ogromne“, dodao je kazavši da je prilikom prvog dolaska u Đakovo očekivao jednu malu varoš oštećenu ratom. „Ne u fizičkom smislu nego u smislu stagnacije i svih onih propuštenih prilika koje su pred nama, pred Hrvatskom stajale krajem osamdesetih godina. Platili smo ogromnu cijenu, a oni koji su nas napali su platili još veću“, rekao je Predsjednik.

„Sada smo u Europskoj uniji i opet smo dio svog suvereniteta, svoje autonomije podijelili i predali drugom tko je malo veći i jači od nas. To je racionalna odluka, to nije odluka srca. Kada je Europska unija u pitanju to je prije svega papirnati projekt jer ono što nas veže s ostalim europskim nacijama svakako su nekakva načela i vrijednosti, ali ono što nas zanima je novac“, poručio je predsjednik Milanović ukazavši na nužnost iskorištavanja sredstava iz europskih fondova. „To je ogroman novac koji možemo uzeti i koji nam se nudi više nego ikad. Treba ih iskoristiti .jer za njihovo neiskorištavanje nema opravdanja. Ovo govorim zato što vidim da se i ovdje, kao i u mnogim drugim hrvatskim gradovima stvari ipak pomiču i da se mi tim sredstvima koristimo“, rekao je Predsjednik upozorivši da ćemo propustiti šansu ne budemo li u tome uporni.

Zaslužnim pojedincima i kolektivima dodijeljena su gradska priznanja za 2020. i 2021. Pojedinačna Godišnja nagrada Grada Đakova za 2020. dodijeljena je posthumno Blaženki Poplašen i Ivanu Paviću, također posthumno, dok je skupna Godišnja nagrada za 2020. pripala Kinološkom društvu Đakovo. Povelja zahvalnosti za prošlu godinu dodijeljena je SLA Anti Periću, Osnovnoj glazbenoj školi pri OŠ I. G. Kovačića, te Matiji Paviću. Za 2021. godinu pojedinačna Godišnja nagrada Grada dodijeljena je Mariju Šulini, te Mislavu Čališu, a skupna Godišnja nagrada Dječjem vrtiću Đakovo. Povelja zahvalnosti za 2021. pripala je Boži Tekseri, Zdravku Kolobariću, Anđelku Butorajcu, Vilku Schvaleru, Ininoj benzinskoj postaji u Nazorovoj i Veri Svobodi. U ime svih laureata Gradu Đakovu je zahvalila i čestitala mu njegov dan Vera Svoboda.

Istog dana u đakovačkoj katedrali služena je misa za grad i domovinu, a koncert povodom 20. obljetnice djelovanja u Centru za kulturu održala je MVS Bećarine KUD-a Tena.