OTVORENE DVIJE IZLOŽBE, PREDSTAVLJENA IZRADA USKRSNOG KRUHA…

Objavljeno: 27. 03. 2021.

Sunce, ugodna temperatura i primjerene epidemiološke mjere „izvukle“ su brojne Đakovčane danas na gradske ulice, osobito na korzo. Oni željni kulturnih događanja imali su danas prigodu posjetiti otvaranje dviju izložbi. U Spomen-muzeju biskupa Josipa Jurja Strossmayera otvorena je prigodna izložba akademskog slikara Siniše Simona „Uskrsnuće, svjedočanstvo istine“. Ovaj autor nije nepoznat đakovačkoj publici, jer, kako je rekao prof. Mirko Ćurić, već je nekoliko puta izlagao u našem gradu. O njegovim djelima govorili su i ravnatelj Muzeja mr.sc. Tadija Crnjak kao i nadbiskup mons. dr. Đuro Hranić. Izložbu je otvorio zamjenik gradonačelnika Grada Đakova Robert Francem.

Srednja strukovna škola Antuna Horvata Đakovo i Regionalni centar kompetentnosti u području Turizma i ugostiteljstva VirtuOs na gradskom su korzu predstavili međunarodni školski projekt „Izrada uskrsnog kruha na tradicijski i suvremeni način“.

U Muzeju Đakovštine otvorena je izložba autorice Mirjane Marović „Putovi“. Mirjana Marović rođena je 1967. godine u Splitu. Diplomirala je na Nastavničkom odjelu Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu, 1993. godine. Mirjana je slikarica, konzervatorica i ilustratorica. Članica je Hrvatske udruge likovnih umjetnika iz Splita i Udruge hrvatskih učitelja likovne izobrazbe iz Zagreba. Ciklus slika koji je nazvala “Putovi” i koji će biti izložen u Muzeju Đakovštine koncipirala je kao hommage zavičajnim prostorima, ali i istodobno odavanje počasti gradu Vukovaru, simboliziranom kroz motiv Oriona.

O izložbi su govorili ravnatelj Muzeja mr. sc. Borislav Bijelić i sama autorica, dok je izložbu otvorio zamjenik gradonačelnika Robert Francem.

Na samom korzu odvijale su se i druge aktivnosti udruga i političkih stranaka. Među ostalim, Udruga žena za borbu protiv raka dojke „Roseta“ i ove je godine organizirala akciju „Cvijetom narcisa protiv raka dojke“.