BUGARSKI PODUZETNICI S PREDSTAVNICIMA VELEPOSLANSTVA U RADNOM POSJETU ĐAKOVU

Objavljeno: 12. 10. 2020.

Deset bugarskih poduzetnika danas je s predstavnicima Veleposlanstva Republike Bugarske u RH posjetilo Grad Đakovo gdje su u Maloj gradskoj vijećnici održali radni sastanak sa zamjenicima gradonačelnika Antunom Galićem i Robertom Francemom, pročelnicom gradskog Upravnog odjela za gospodarstvo, poljoprivredu i turizam Sanjom Rogoz-Šola te direktorom Poduzetničkog centra d.o.o Ivanom Šetkom.

Na sastanku je bugarskoj delegaciji predstavljeno ono što je većinom prisutno u domaćem gospodarskom prostoru - od drvne i tekstilne industrije do poljoprivrede. Zaključeno je kako na tim poljima postoji prostor za suradnju. Zamjenik Gradonačelnika Robert Francem osvrnuo se i na današnji tekst u Glasu Slavonije koji govori stanju obrtništva u Đakovštini koji ukazuje na činjenicu da se obrtništvo na ovom prostoru vraća u predrecesijsko vrijeme te se broj obrta bliži staroj brojci od 1100 što je dodatni vjetar u leđa. Gostima iz Bugarske prezentirano je i sve što Grad Đakovo čini da bi se gospodarstvo na njegovom području još snažnije razvijalo.

Mirella Tasseva, prva tajnica u Veleposlanstvu Republike Bugarske nakon sastanka je rekla kako Đakovo posjećuju nekoliko puta godišnje. - Ovog puta smo došli s jednom poslovnom delegacijom i nadam se da je ovo prvi korak koji će bit nastavljen u budućnosti. Vjeruj da će se dobra suradnja i dalje nastaviti, rekla je Tasseva.

Zamjenik gradonačelnika Grada Đakova Robert Francem naglasio je da je suradnja između Veleposlanstva Republike Bugarske i Grada Đakova utemeljena na višegodišnjoj tradiciji obiteljskih, kulturnih i političkih odnosa. - Ovo što se danas dogodilo je želja veleposlanice Genke Georgieve koja je upravo zbog spomenutih veza i temelja, prvenstveno kulturoloških i političkih još od Josipa Jurja Strossmayera naovamo, potaknula daljnju suradnju. Ovaj sastanak je prvi korak u uspostavi odnosa između hrvatskih i bugarskih poduzetnika. Vjerujem da će bugarski poduzetnici i gospodarstvenici prepoznati potencijal Grada Đakova, Slavonije i Baranje, rekao je zamjenik Francem. Direktor Poduzetničkog centra d.o.o. Ivan Šetka izrazio je zadovoljstvo nakon održanog sastanka uz nadu da će se još snažnija suradnja uspostaviti nakon posjeta đakovačkih poduzetnika Republici Bugarskoj kako bi u daljnjoj suradnji ostvarili poslovne rezultate.

Bugarska delegacija posjetila je i Dom zdravlja Đakovo gdje su zajedno s tvrtkom Meblo trade uručili donaciju od 2.500 medicinskih maski. Posjetili su potom đakovačku katedralu te položili vijenac na grobu Josipa Jurja Strossmayera. Tijekom dana predviđen je posjet Državnoj ergeli lipicanaca Đakovo.