POTPISAN SPORAZUM O PRIJATELJSTVU IZMEĐU GRADA ĐAKOVA I GRADA VRLIKE

Objavljeno: 03. 10. 2020.

Desetljeća čvrste povezanosti između dvaju gradova i njihovih žitelja urodila su potpisivanjem Sporazuma o suradnji i prijateljstvu između Grada Đakova i Grada Vrlike. Gradonačelnici Marin Mandarić i Jure Plazonić Sporazum su potpisali na jučerašnjoj svečanoj sjednici Gradskog vijeća Grada Vrlike kojom je obilježen Dan Grada Vrlike i blagdan Gospe od Ružarja. Kako je jučer u svom govoru rekao vrlički gradonačelnik Jure Plazonić, Grad Đakovo je prvi od gradova s kojim su potpisali suradnju. Ne čudi to, jer kako je u svom obraćanju naglasio i đakovački gradonačelnik Marin Mandarić, danas u našem gradu živi oko 3.500 stanovnika s područja Grada Vrlike.

U Sporazumu se navodi da su Gradsko vijeće Grada Đakova i Gradsko vijeće Grada Vrlike odlučili uspostaviti suradnju s ciljem poticanja i jačanja razumijevanja i prijateljstva između dviju jedinica lokalne samouprave, razmjene i jačana suradnje te tako doprinositi razvoju i zajedničkom napretku. Suradnja će se odvijati na nivou škola, udruga, organizacija, institucija, manifestacija, gradonačelnika i gradskih vijeća i gradskih uprava na području kulture, obrazovanja, gospodarstva, lokalne uprave, sporta kao i na drugim područjima društvenog života.

Grad Vrlika, nakon što je potpisan Sporazum, Gradu Đakovu postaje sedmi grad prijatelj među kojima su i Grad Sinj, Grad Makarska, a iako „na papiru“ nisu uspostavljenje suradnje, čvrste su veze Đakovčana s Gradom Visom, Kaštelama… te, kako je rekao gradonačelnik Đakova Marin Mandarić, Grad Đakovo na određen način postaje prijatelj Splitsko-dalmatinske županije. Potpisivanje Sporazuma s Gradom Vrlikom, dodao je, još je snažniji vjetar izgradnji već postojeće suradnje dvaju gradova.

Tijekom svečane sjednice kojoj je nazočio i župan Splitsko-dalmatinske županije Blaženko Boban, jučer su u Vrlici uručena priznanja zaslužnim građanima, a u okviru obilježavanja Dana Grada organiziran je i obilazak novog poslovnog inkubatora u Radnoj zoni Kosore koji je posjetila i delegacija Grada Đakova. Projekt je to vrijedan 26,8 milijuna kuna od čega je nepovratnih sredstava iz EU fonda 19,5 milijuna kuna dok je preostali iznos osigurao Grad Vrlika.