IZLOŽBA LEGO KOCKICA U KUĆI REISCHMANN

Objavljeno: 07. 09. 2020.

U okviru ovogodišnje manifestacije „Zvonila su zvona katedrale naše“ u subotu, 5. rujna je u kući Reischmann otvorena Lego izložba Kluba Kockice. Izložene su tako crkve, željeznički kolodvor, vlakovi, zrakoplovi, zračne luke, prepoznatljivi kotač Pratera i drugi sadržaji lunaparka poput ringišpila, autobusi, vozila, zbirke figura pa i onih raritetnih, Šokica te niz drugih modela, a među njima primat svakako zauzima lego-katedrala iz Đakova. S obzirom da Klub broji 70 članova iz cijele RH, tako je i lego-katedrala s više do 14.000 kockica rad Đurđevčanina Davora Jendrašića, a kojem se u subotnje prijepodne divio i sam đakovačko-osječki nadbiskup mons. Đuro Hranić. - Koliko upornosti, smirenosti, mašte i kreativnosti, rekao je, s radoznalošću pogledavši izložbu nadbiskup Hranić. Bio je to pravi doživljaj za brojne đakovačke mališane, ali i njihove roditelje. Jer, lego-kocke bude onu djetinju radoznalost i kreativnost u svakome od nas, bez obzira na godine. Izrada đakovačke katedrale za Davora Jendrašića najveći je izazov dosad.

– Kao lego-graditelj, tražio sam izazov. Nije jednostavna za izgraditi ju, no bila mi je čast i veliki izazov. Gradio sam ju pet mjeseci od čega su tri mjeseca trebala za rad na računalu, a dva mjeseca za nabavu kockica sa svih strana, čak i iz Amerike, Kanade… U RH ima 25 dućana s kockicama, no nemaju izbor svih kockica. Mene je tih 14.000 kockica u katedrali koštalo 14.000 kuna, no svaki dan cijena lego-kockici raste. Jedna od najskupljih stvari na modelu katedrale je križ na kupoli – taj križić je 25 kuna, kaže Jendrašić koji je izložio i druge modele na đakovačkoj izložbi. Trenutno gradi nekoliko maketa s tematikom „Čarobnjak iz Oza“, a krajnji cilj je slikovnica. O radu Kluba Kockice govorio je njegov tajnik Dinko Petz, također pasionirani sakupljač lego-kockica i graditelj modela kao što je zahtjevan, 7-metarski model njegovog grada iz mašte. Kaže, trenutno je najskuplja lego-figura, 'zlatna', vrijedna 16.000 kuna.

Izložbu je otvorio zamjenik gradonačelnika Grada Đakova Robert Francem. Osvrnuvši se na čak 14.000 lego-kockica, ugrađenih u model đakovačke katedrale, povukao je svojevrsnu paralelu s njenom 'pravom' gradnjom, a kada je utrošeno 7 milijuna komada opeke. Kreativnost članova đakovačkog Kluba Kockice prepoznata je i u profesionalnim vodama, pa su tri njegova člana u Danskoj dobila posao lego-dizajnera.