Gradsko vijeće Grada Đakova usvojilo ODLUKU o pomoći gospodarstvu i građanima grada Đakova uslijed epidemije koronavirusa – COVID-19

Objavljeno: 31. 03. 2020.

Uslijed epidemije Koronavirusa COVID-19 Grad Đakovo pomože svojim sugrađanima, poduzetnicima i obrtnicima te je stoga Gradsko vijeće na svojoj 20. sjednici održanoj 31.3.2020. godine telefonskim putem usvojilo Mjere pomoći gospodarstvu i građanima Grada Đakova uslijed epidemije koronavirusa – COVID-19, a koje zajedno s mjerama koje je donijela Vlada RH imaju za cilj olakšavanje narednog razdoblja našim sugrađanima te očuvanje radnih mjesta i osiguravanje likvidnosti poduzetnika i obrtnika.

Ovo je samo prvi dio mjera, a buduće mjere će se prilagođavati sukladno razvoju situacije, u prvom redu u skladu s mjerama i ograničenjima koje propisuje nacionalni Stožer Civilne zaštite te u skladu s dinamikom punjenja proračuna Grada Đakova.

Vodeći računa o Proračunu Grada Đakova, njegovim mogućnostima te činjenicom da Odlukom Vlade RH o odgodi plaćanja poreza na dohodak, a koje je najvećim dijelom prihod jedinica lokalne samouprave, Grad Đakovo već sudjeluje i daje značajan doprinos u olakšavanju prevladavanja negativnih ekonomskih posljedica epidemije koronavirusa.

Racionalnom potrošnjom te smanjivanjem rashoda koji nisu nužni za redovno poslovanje, uključujući troškove manifestacija, financiranje neprofitnih organizacija te financiranje izgradnje komunalne infrastrukture, omogućit će se provođenje ovih i budućih mjera za ublažavanje posljedica epidemije Koronavirusa.

Također podsjećamo kako Grad Đakovo provodi Program poticanja razvoja gospodarstva i Program potpora u poljoprivredi i ruralnom razvoju u razdoblju od 2018. do 2020. godine, za čije provođenje u 2020. godini je u Proračunu osigurano ukupno 2.600.000,00 kn, a ti iznosi će se kroz uštede na rashodovnoj strani i povećati. Programi se planiraju prilagoditi potrebama poduzetnika, obrtnika i poljoprivrednih proizvođača te će se i na taj način pokušati ublažiti posljedice nastale uslijed epidemije koronavirusom.

Popis svih mjera pogledajte ovdje!