DESETI DANI LUKE BOTIĆA

Objavljeno: 22. 08. 2019.
  1. Dani Luke Botića održavaju se od 18. do 22. kolovoza u Kaštelima, Đakovu i Gorjanima, a glavna tema đakovačkog dijela manifestacije zove se: LUKA BOTIĆ – DOBITNIK PRVE HRVATSKE KNJIŽEVNE NAGRADE. Brojem sudionika i programa ovo je do sada najbogatije izdanje manifestacije kojoj su pokrovitelji Osječko-baranjska županija, Grad Đakovo i Grad Kaštela. Unutar  manifestacije je četrnaest različitih programa, u kojima sudjeluje dvadeset i šest književnika, znanstvenika i glazbenika iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Austrije i Vojvodine. Manifestacija ima i svoje tiskano izdanje koje je također  predstavljeno u Đakovu: treće izdanje Zbornika Dana Luke Botića pod nazivom:  Luka Botić, dobitnik prve hrvatske književne nagrade - 165 godina od prvog hrvatskog književnog natječaja i prve hrvatske nagrade u časopisu Neven. 

Uvodni dio programa održao se u Kaštel Lukšiću, 18. kolovoza  2019. u dvorcu Dvorac Vitturi, okruglim stolom o  odnosu Luke Botića prema rodnom Splitu  i odnosu Splita prema Luki Botiću. Program je nastavljen u Đakovu 21. kolovoza u Rock klubu King. Ivan Stipić i Darija Mataić Agičić predstavili su III. Zbornik Dana Luke Botića – Luka Botić, dobitnik prve hrvatske književne nagrade - 165 godina od prvog hrvatskog književnog natječaja i prve hrvatske nagrade u časopisu Neven.

U programu Pjesnici pjesniku predstavljena je zbirka Ponoćni gosti (Vlastita naklada, Babina Greda, 2019.) Đure Pavičića. Knjigu su predstavili autor Đuro Pavičić, Ivana Jurić i Mirko Ćurić. Glazbena pratnja bio je Duo AH, Josip Molnar i Sanja Hajduković.  U programu Glazba i književnost održano je predstavljanje knjige Želimira Žileta Ivkovića Rock u Vinkovcima (Matica hrvatska Vinkovci, 2019.) Nakon predstavljanje knjige  u svojevrsnom Glazbenom vremeplovu nastupili su Želimir Žile Ivković i skupina vinkovačkih glazbenika s prigodnim glazbenim programom.  

Program se nastavio danas 22. kolovoza na smrtni dan Luke Botića (Split 22. siječnja 1830. – Đakovo 22. kolovoza 1863.), na Gradskom groblju u Đakovu kada su izaslanstva udruga i predstavnici gradova Đakova i Kaštela položiti vijence na grobnicu Luke Botića.  

U Spomen-muzej biskupa Strossmayera nakon toga je održan  program Stopama Luke Botića – dva pjesnička glasa izvan hrvatskih granica – Joso Živković (Bosna i Hercegovina) i Josip Gujaš Đuretin (Mađarska). Knjigu Jose Živkovića: Tragom pokorenih želja (DHK Herceg-Bosne i DHK Ogranak slavonsko-baranjsko-srijemski, 2019) – dobitnice Nagrade Antun Branko Šimić za 2019. uz autora predstavio je i Zvonimir Stjepanović, dok su  monografiju o Josipu Gujašu Đuretinu – najvećem pjesniku mađarskih Hrvata, predstavili autor Đuro Vidmarović i Božica Brkan. U programu Luka Botić i suvremenici, ove godine je tema bila fra Martin Nedić, književnik, Botićev i Strossmayerov suradnik iz Bosne, a knjigu je predstavio Mr. sc. Luka Marijanović. 

Nakon Bosne i Hercegovine i Mađarske treći dio programa u Spomen-muzeju biskupa Strossmayera - Hrvatska književna Panonija - odveo je publiku u Austriju, u gradišćansko mjesto Pinkovac.  Mirko Ćurić i dr.sc. Robert Hajszan predstavili su  izdavački pothvat - 25 svezaka Panonskog ljetopisa i Panonskog lista urednika dr. Roberta Hajszana (Panonski institut, Pinkovac, Austrija).  

Danas u večernjim satima program se seli u Gorjane,  u Kulturno-turistički centar Lucije Karalić. U 19.00 sati bit će održano predstavljanje knjige Ljerke Knežević: Gorjanski bećarci (Đakovo,/ Gorjani 2019.). Riječ je 800 bećaraca koje je pedesetih godina XX. stoljeća u Gorjanima sabrala omiljena učiteljica Ljerka Knežević, a koje su zahvaljujući njenom suprugu umirovljenom nastavniku i ravnatelju škola u Gorjanima i Đakovu objavili Đakovački kulturni krug i Općina Gorjani. Knjigu će predstaviti Ivan Lović i Mirko Ćurić.

U nastavku programa Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata iz Subotice predstavit će kapitalnu knjigu  Tradicijska baština, identitet i migracije bačkih Hrvata Šokaca (Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu – Odsjek za etnologiju i kulturnu antropologiju, FF-press, Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata, Zagreb/Subotica 2019.). Knjigu će predstaviti Katarina čeliković i ravnatelj Zavoda Tomislav Žigmanov.   

U sklopu programa bit će održano i predstavljanje narodnog običaja Slavonske kraljice - Ljelje, zaštićene baštine UNESCO-a, po kojem su Gorjani svjetski poznati.