GRAD ĐAKOVO PROSLAVIO 780. ROĐENDAN

Objavljeno: 09. 05. 2019.

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod središnjeg križa na Gradskom groblju te svečanom akademijom u Hrvatskom domu na kojoj su dodijeljena priznanja zaslužnim Đakovčanima jučer je obilježen Dan Grada Đakova i njegov 780. rođendan. U nazočnosti visokih uzvanika: izaslanika predsjednika Vlade i Hrvatskoga sabora zamjenika osječko-baranjskog župana Petra Lagatora, saborskog zastupnika i izaslanika ministra graditeljstva i prostornog uređenja Stjepana Čuraja, brojnih gradonačelnika i načelnika, predstavnika gradova prijatelja, nadbiskupa Đakovačko-osječke nadbiskupije mons. dr. Đure Hranića, pomoćnog biskupa mons. Ivana Ćurića, predstavnika vojske i policije, gradonačelnik Grada Đakova Marin Mandarić progovorio je o brojnim ulaganjima u infrastrukturu naglasivši pak ono najvažnije – ulaganje u djecu i mlade.

„Nakon nekoliko burnih godina izraženi negativni trendovi - preokrenuli su se kad je u pitanju depopulacija i odlazak mladih obitelji“ rekao je gradonačelnik te naveo da je prošle godine nakon dužeg vremena u Đakovu zabilježen veći broj rođenih nego umrlih. Grad je lani isplatio i više naknada za novorođene koje su znatno povećane, a cilj je, kako je istaknuo, svu djecu uključiti u program predškolskog odgoja i obrazovanja.

Podsjetio je i da je Đakovo po iznosu i visini sredstava koji je „povukao“ za program „Zaželi“, a riječ je o 9,75 milijuna kuna, treći po redu grad u RH. Naglasio je da je ove godine napokon započeo i projekt Aglomeracije Đakovo, a osobito je istaknuo početak gradnje vrtića u Piškorevcima, proširenje vrtićkog prostora u Botićevoj, te kupovinu objekta u dijelu grada „Sjever“ u kome će također biti smješten vrtić. Val iseljavanja, nažalost, zahvatio je i Đakovo no Grad ide u smjeru da se oni koji su otišli vrate. Gradonačelnik je u svom govoru progovorio i o brojnim infrastrukturnim ulaganjima u grad i prigradska naselja.

Najsvečaniji dio akademije bio je dodjela priznanja zaslužnim Đakovčanima. Godišnja nagrada dodijeljena je Ivi Mijakić, Ani Švegli i Tomislavu Milanoviću za postignuća u području robotike. Godišnja nagrada skupinama dodijeljena je Ženskoj vokalnoj skupini Đakovčanke za doprinos u području kulturno-glazbenog života te Srednjoj strukovnoj školi Antuna Horvata Đakovo za promicanje strukovnih obrazovanja. Povelja zahvalnosti dodijeljena je Vasiliju Topaloviću dobrovoljnom darivatelju krvi za iskazanu humanost, Dajani Zeko za iskazanu humanost i volonterski rad, Teodoru Horvatu također za iskazanu humanost i volonterski rad, Marijani Matijević za doprinos u području kulturno-glazbenog života, te posmrtno Jozi Mikiću za doprinos u području kulturno-glazbenog života. Kako prošle godine nije uručena Povelja zahvalnosti dodijeljena pok. Pavlu Mandariću za doprinos u promicanju sporta ove ju je godine preuzeo njegov sin Branko. Na kraju svečane akademije u ime svih nagrađenih prisutnima se obratio i zahvalio ravnatelj Strukovne škole Antuna Horvata prof. Mirko Ćurić.

Treba reći i da su jučer u jutarnjim satima Gradsku upravu posjetili osmi razredi Osnovne škole Vladimira Nazora Đakovo gdje su sa gradonačelnikom Marinom Mandarićem i njegovim zamjenicima razgovarali o radu i djelovanju Grada.