MIMOZA USKORO U VLASNIŠTVU GRADA ĐAKOVA

Objavljeno: 21. 01. 2019.

Poslovna zgrada Đakovštine, poznatija kao Mimoza, uskoro bi mogla biti u vlasništvu Grada Đakova. Veliki korak ka tom cilju učinjen je danas u Osječko-baranjskoj županiji. Ugovor o darivanju spomenute nekretnine ukupne površine 8373 m², za javne i društvene potrebe Grada Đakova danas je s ministrom državne imovine dr. sc. Goranom Marićem u prostorijama Županije potpisao gradonačelnik Marin Mandarić. Prethodio je tome sastanak sa županom, gradonačelnicima i načelnicima tijekom kojeg je ministar Marić istaknuo kako se 27 godina po pitanju državne imovine nije radilo ništa. Veliki pomaci učinjeni su od studenog 2016. do prosinca 2018. godine gdje je u korist Osječko-baranjske županije doneseno ukupno 26 odluka, odnosno zaključaka vrijednih 36.645.744,28 kuna. Međutim, naglasio je ministar, već danas potpisani ugovori i uručene odluke dosežu iznos od 30 milijuna kuna.

Gradonačelnik Grada Đakova Marin Mandarić podsjetio je kako se problem Mimoze provlači kroz duži niz godina te da se ustrojavanjem Ministarstva državne imovine konačno spojila dobra volja i pamet, kako državne vlasti tako i lokalne što je rezultiralo rješavanjem pitanja vezanim uz vlasništva Mimoze. - Prvo što slijedi je ozbiljno ispitivanje zgrade po pitanju statike i tehnike nakon čega ćemo donijeti konačnu odluku o sadržaju. Zgradu najprije moramo ograditi, očistiti, dovesti u red, rekao je gradonačelnik Mandarić.

Ministar Goran Marić odgovarajući na novinarska pitanja ponovio je da se 27 godina zatvaralo oči nad ovim nekretninama. - Kao dokaz promjenama je to što smo danas donijeli više odluka nego u 27 godina prije nego što je Ministarstvo utemeljeno. Ministarstvo državne imovine je u protekle dvije godine donijelo 450 odluka koje se odnose na jedinice lokalne samouprave, darovalo i aktiviralo nekretnina u vrijednosti milijardu kuna, rekao je ministar Marić. Dodao je kako je Ministarstvo usmjerilo svoje aktivnosti ka jedinicama lokalne samouprave županijama, gradovima i općinama, izmijenilo Zakon i omogućilo ovakvo djelovanje. - Mi smo danas drugi put u ovoj županiji i do kraja godine ćemo još jednom biti. Tek u ovoj godini očekujemo još više odluka. Veseli me svaka aktivnost, svako rješavanje nagomilanih predmeta. Svi ovi današnji slučajevi dugo godina čekaju da se riješe, zaključio je ministar.

Tijekom boravka u Osijeku ministar je Ugovor o darovanju polovice suvlasničkog dijela Republike Hrvatske nekretnine u k.o. Satnica Đakovačka Općini Satnica Đakovačka, ukupne površine 1107 m², u svrhu rekonstrukcije građevine javne i društvene djelatnosti, socijalna ustanova – dom za starije i nemoćne osobe potpisao sa načelnikom Općine Željkom Šimićem, kao i Odluku o darovanju nekretnina u k.o. Krndija Općini Punitovci, u svrhu provođenja programa stambenog zbrinjavanja i programa demografske obnove, sa načelnicom Jasnom Matković.