PO PRVI PUT POTICAJNE MJERE ZA GOSPODARSTVENIKE I POLJOPRIVREDNIKE

Objavljeno: 07. 12. 2018.

Nakon što je na protekloj 10. sjednici Gradskoj vijeća Grada Đakova usvojen Program poticanja razvoja gospodarstva i Program potpora u poljoprivredi i ruralnom razvoju te će po prvi put poljoprivrednici i poduzetnici sa područja Grada Đakova moći koristiti poticajne mjere iz gradskog proračuna sinoć su u Velikoj gradskoj vijećnici održane radionice na kojima je zainteresiranima prezentiran Javni poziv i pojašnjeno kako se na poziv prijaviti. Pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo, poljoprivredu i turizam Sanja Rogoz-Šola, govoreći o Programu poticanja razvoja gospodarstva, naglasila je kako je prije njegova usvajanja provedeno e-savjetovanje sa zainteresiranom javnošću u razdoblju od 29. listopada do 13. studenoga 2018. godine te da je prethodno stiglo očitovanje Ministarstva financija koje pruža stručnu pomoć davateljima i korisnicima potpora male vrijednosti radi ispravne primjene i razumijevanja propisa i pravila o potporama male vrijednosti.

- Programom su obuhvaćene potpore male vrijednosti koje ne smiju prelaziti iznos od 200.000,00 EUR-a u bilo kojem razdoblju unutar tri godine. Svrha programa je stvaranje uvjeta za nastanak povoljnog poduzetničkog okruženja koje je poticajno za cjelokupni gospodarski i društveni razvoj Grada Đakova, rekla je Rogoz-Šola te pojasnila da je Programom obuhvaćeno 10 mjera, a postotci prihvatljivog iznosa potpore su predloženi na osnovi usporedbe s Mjerama za poticanje razvoja malog i srednjeg poduzetništva i Mjerama za poticanje kontinentalnog turizma OBŽ, kako dodijeljena potpora ne bi u ukupnom iznosu prelazila 100 posto nekoga troška za koji se traži dodjela sredstava.

- Bitno je naglasiti da jedan korisnik može u proračunskoj godini ostvariti potporu u ukupnom iznosu do 50.000,00 kn, a jedna mjera ne isključuje drugu, dodala je. Javni poziv za dodjelu sredstava po ovome Programu raspisan je 3. prosinca i traje do 15. prosinca 2018. godine.

Što se tiče Javnog poziva za Program potpora u poljoprivredi i ruralnom razvoju, rečeno je kako su Programom su obuhvaćene potpore male vrijednosti koje ne smiju prelaziti iznos od 15.000,00 EUR-a u bilo kojem razdoblju unutar tri fiskalne godine. Svrha i cilj ovoga Programa je razvoj poljoprivrede i unaprjeđenje ruralnoga prostora, poticanje osnivanja novih i jačanje postojećih poljoprivrednih gospodarstava i dr. ciljevi utvrđeni poljoprivrednom politikom RH. Programom su obuhvaćene 4 mjere, a postotci prihvatljivog iznosa potpore su predloženi na osnovi usporedbe s Mjerama potpora u poljoprivredi OBŽ, kako dodijeljena potpora ne bi u ukupnom iznosu prelazila 100% nekoga troška za koji se traži dodjela sredstava. Bitno je naglasiti da stočari nisu uvršteni u ovaj Program jer dobivaju potporu kroz izravna plaćanja u poljoprivredi putem Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju, a iz razloga što će kroz tri fiskalne godine brzo dostići iznos od 15.000,00 EUR-a i morali bi vraćati dodijeljena sredstva.