NA 9. SJEDNICI GRADSKOG VIJEĆA GRADA ĐAKOVA ODOBRENI NOVI PROJEKTI

Objavljeno: 25. 10. 2018.

Projekti vrijedni gotovo pet milijuna kuna -  vrtić u Piškorevcima i staza u Selcima Đakovačkim

Gradsko vijeće Grada Đakova na tematskoj je sjednici 12. rujna jednoglasno sa 19 uzdignutih ruku dalo suglasnosti na provedbu projekata izgradnje objekta dječjega vrtića u Piškorevcima i pješačke staze u Grobljanskoj ulici u Selcima Đakovačkim. Riječ je o projektima ukupne vrijednosti gotovo pet milijuna kuna koji će biti aplicirani za nepovratna sredstva Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj (EAFRD), osiguranih putem nacionalnog Programa ruralnog razvoja 2014.-2020. u sklopu mjere 7 temeljnih usluga i obnove sela u ruralnim područjima.

-Kod prvog prijedloga radi se o izgradnji dječjeg vrtića u Piškorevcima gdje vrijednost investicije iznosi 3.727.000,00 kn. Grad Đakovo napravio je glavni projekt, unazad par mjeseci smo uspjeli kupiti zemljište uz sportsku dvoranu, rekao je zamjenik gradonačelnika Antun Galić dodavši kako su ondje stari školski stanovi, a Grad ih je kupio od privatne osobe za 187.000,00 kn. - Gotovo „na knap“ ušli smo u realizaciju i projektiranje. Ova odluka potrebna je kako bi se mogli prijaviti na natječaj koji je raspisan do petka 14. rujna ove godine. Nećemo zakasniti, milijardu kuna je predviđeno kroz ovu mjeru, uvjeravanja su da je gotovo pola iznosa predviđeno za dječje vrtiće tako da je ovaj projekt gotovo siguran, istaknuo je zamjenik Galić. Pojasnio je i projekt izgradnje pješačke staze u Selcima Đakovačkim. - Imam potrebu ispričati se jer radimo „na knap“, ali zaista smo u nedostatku gotovih projekata pogotovo u prigradskim naseljima. Užurbano radimo niz projekata i projektne dokumentacije, to je ono što je nevidljivo za van, kako u slijedećem razdoblju ne bi morali raditi ad hoc, rekao je zamjenik Galić pojasnivši kako je u Selcima riječ o stazi u Gorbljanskoj ulici, jedinoj u naselju koja ima izgrađenu kanalizacijsku mrežu. -Htjeli smo izgraditi pješačko-biciklističku stazu no prostorno je to bilo nemoguće zbog udaljenosti od ceste do kuća. Vrijednost ove investicije je 981.000,00 kuna, dodao je. 

HNS-ova vijećnica Ankica Mandić u raspravi je rekla kako će podržati projekt vrtića, ali ju je zanimalo što su o tome rekli u Vijeću mjesnog odbora. Zamjenik gradonačelnika Antun Galić odgovorio je da mnogi mjesni odbori, pa tako i Mjesni odbor Piškorevci, uopće ne funkcioniraju, iako ih je Grad prije godinu dana otvoreno pozvao na suradnju i iznošenje svojih potreba. -Već u petak zatražit ću da mi se službeno dostave svi zapisnici održanih sjednica mjesnih odbora i to u svih 15, zaključio je Galić.

Vijećnica SDP-a Sanja Bježančević konstatirala je kako politiku trebaju voditi oni koji su za to izabrani, te ukazala na dosadašnje slabo korištenje sredstava iz EU fondova posebno naglasivši kako je jedan od najmanje iskorištenih upravo Program ruralnog razvoja.

Na samom početku sjednice SDP-ov Danko Kočiš iznio je prijedlog Ceha ugostitelja Udruženja obrtnika Đakovo te predložio da se do iduće sjednice sastanu svi potrebni gradski odbori i održe sastanci sa predstavnicima Ceha i Hrvatske obrtničke komore Udruženja obrtnika Đakovo.