U ODNOSU NA PROŠLU ŠKOLSKU GODINU UPISAN VEĆI BROJ MALIŠANA

Objavljeno: 24. 10. 2018.

U Đakovu upisan veći broj mališana u prve razrede, u Piškorevcima uveden topli obrok

 Dok većina osnovnih škola diljem zemlje bilježi manji broj upisane djece u prve razrede, u gradu Đakovu taj je broj, u odnosu na prošlu školsku godinu nešto veći. Tako je u Osnovnu školu Ivana Gorana Kovačića prošle školske godine upisan 51 prvašić, a ove 62. U Nazorovoj je pak lane bilo 67, ove godine 68 dječice u prvom razredu. Osnovna škola Josipa Antuna  Ćolnića ove je godine upisala 74 mališana u prvi razred, dok ih je lane upisano 61. Manji broj upisane djece bilježi Osnovna škola Budrovci, prošle školske godine bilo ih je 20, a sada 16. Jednak broj prvašića, njih 20, upisala je Osnovna škola Đakovački Selci. Osnovna škola Matija Gubec Piškorevci lane je imala 17 prvašića, a ove 12.

Za obroke do 600 tisuća kuna

            Svi osnovnoškolci na području Grada Đakova, a ukupno ih je u ovoj školskoj godini 2.036 imaju besplatan obrok. Troškove zajednički pokrivaju Osječko-baranjska županija sa 70 posto  i Grad Đakovo sa 30 posto sredstava. Prva od osnovnih škola na području Grada Đakova koja je na jelovnik školske kuhinje uvela topli obrok je Osnovna škola Matija Gubec Piškorevci. U vrijeme našeg posjeta, iz kuhinje se širio ugodan miris tek kuhane tjestenine bolognese.

            Ravnatelj Škole Damir Iletić kaže kako imaju 161 učenika, ok kojih se hrani njih 160. - Sa kuhanim obrokom smo krenuli prošlog tjedna. U početku ćemo jednom u tjednu imati kuhani obrok, a ostale dane u ponudi su mliječni obroci. Drago mi bilo je ćuti zadovoljstvo djece nakon prvog kuhanog obroka, a isto tako i njihovi roditelji. Zahvalni smo Županiji i Gradu Đakovu na financiranju, jer na ovaj način djeca imaju besplatan obrok, kazao je ravnatelj. Grad Đakovo za sve škole na njegovom području, kaže gradonačelnik Marin Mandarić izdvaja između 550 i 600 tisuća kuna.

Grad  izdvojio 1,3 milijuna kuna

Grad Đakovo svojim je učenicima, podsjetimo,  sufinancirao kupovinu udžbenika, radnih bilježnica i školskog pribora za školsku godinu 2018./2019. Roditelji prvašića dobili su tako vaučere od 700 kuna, a svi ostali po 600 kuna. Dosad je Grad Đakovo samo prvašićima sufinancirao kupnju bilježnica i radnog materijala, te sportsku opremu u vrijednosti 300 kuna. Od ove, 2018./2019. školske godine gradonačelnik Marin Mandarić i njegova gradska uprava odlučili su kupiti udžbenike svim učenicima osnovnih škola sa područja Grada, za što je u proračunu osigurano 1,3 milijun kuna. Slijedeće bi se godine trebale štampati knjige s novim sadržajem i tada namjeravamo kupiti udžbenike, kaže gradonačelnik Marin Mandarić.  

Sigurnost prvašića u prometu

Da su djeca, osobito polaznici prvih razreda najranjivija skupina u prometu dobro znaju u Gradu Đakovu i Policijskoj postaji Đakovo. Upravo zbog toga Grad je ponovno na početku ove školske godine provodio svoju akciju „Za siguran put do škole“ u suradnji sa policijom i njihovom akcijom „Poštujte naše znakove“. Predstavnici Grada Đakova na početku ove školske godine zajedno s policijom obišli su osnovne škole na području Grada. Uz prigodne poklone, mališanima su zaželjeli puno uspjeha u školovanju koje je pred njima, dok je Vitomir Lučić, pomoćnik načelnika PP Đakovo za promet svugdje održao kratko predavanje te mališane upoznao sa osnovnom prometnom kulturom.